Bismillahirahmanirrahim

Selamat Datang...

[ My Quotation ]

‎; Do not think of the few things you did not get after praying.
Think of the countless beautiful things Allah gave without asking .

Thursday, 6 February 2014

Jual Anak???



Hantaran Zaman Akan Datang Nilai *Hantaran Kahwin* Mengikut Harga Purata Terkini dan Status Pelajaran diseluruh Semenanjung Malaysia: UPSR, PMR/SRP : RM1,000-RM3,000 SPM : RM3,000-RM8,000 STPM/DIPLOMA : RM8,000-RM12,000 DEGREE : RM12,000-RM15,000 2ND DEGREE/MASTER : RM15,000-RM20,000 PHD : RM20,000-RM30,000 *Mak Cik : "Anak makcik belajar tinggi kat oversea dulu. Makcik taknak letak harga. Tapi biarlah berpatutan. Selalunye yang belajar tinggi dalam lingkungan 20ribu. Tapi inilah satu-satunya anak perempuan makcik. Harap faham-fahamlah ye..". Si Lelaki : "Saya paham maksud makcik. Tapi saya harap makcik pun pahamlah ye. Kalau terlampau tinggi, terpaksa ditangguhkan nanti. Biarlah dicepatkan, biar jauh dari maksiat".. Mak Cik : "Kalau kamu tak mampu, anak makcik ni bukan tak laku. Ada berderet lagi yang tengah tunggu. Kalau harga rendah, nanti apa pulak orang cakap". Si Lelaki : "Kalau makcik nak jual anak makcik macam jual kereta, kita buat macam ni. Sekarang jugak saya bayar*DOWNPAYMENT* 2ribu. Saya bawak balik anak makcik, malam ni saya *TEST DRIVE*dulu semua.. Kalau barang dalam semua bagus, jangan cakap 10ribu.. 12ribu pun saya berani letak. tapi kalau dah *LEMAU,* *"ENJIN"*pon tak bagus... TU!!.. Anak makcik sekali dengan deposit tu makcik boleh simpan! Ha. Korang nak ke di cop sebagai JUAL KERETA? Aku taknak. Haha.So, wahai kaum hawa sekalian, kalau nak letak harga hantaran tu, biarlah ikut kemampuan lelaki. Jangan lah over sangat sampai si lelaki sanggup pinjam duet kat ahlong or bank semata mata nak kawin dengan angpa. Kesian lah kat depa tuh. Dah la kena cari duet hantaran untuk kawin, pastu nanti dah kawin, kena tanggung pulak makan minum korang. Bukan makan minum je tau, dosa kita pon depa dok tanggung jugak. "Aku terima nikahnya si Pulanah binti si Pulan dengan mas kahwinnya RM...." Itu adalah tersurat. Apa yang tersirat? Yang tersirat ialah, "Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat,dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Akulah orang yang bertanggung jawab dalam memberinya nafkah zahir dan batin, memberinya ilmu dunia akhirat dan juga bertanggung jawab memegang tanganya bersama-sama berlari bertemuMu Tuhan. Aku juga sedar, sekiranya aku gagal dan aku lepas tangan dalam menunaikan tanggung jawab, maka aku fasik, suami yang dayus dan aku tahu bahawa nerakalah tempatku akhirnya dan malaikat akan melibas aku hingga pecah hancur badanku. Akad nikah ini bukan sahaja perjanjian aku dengan si isteri dan si ibu bapa isteri, tetapi ini adalah perjanjian terus kepada Tuhan." Sila baca, dan renungkan ye.Sekadar renungan untuk kaum Adam & juga kaum Hawa 

Sunday, 29 September 2013

Pengalaman Guru Praktikal Guaa cakap sama lu

Assalamualaikum dan salam satu kampung. Sorry dah lama tak singgah sini conteng-conteng. aahhaaa,,ermmmm aku nak kongsi dengan kawan-kawan tentang pengalaman sebagai guru praktikal kat sebuah sekolah ni. First day, aku datang dengan semangat yang berkobar-kobar untuk mengajar tapi ditarbiah berjam-jam lamanya dalam bilik pengetua. Aduhh,, spoiled sikit mood aku.


Dengan guru paling legend dalam sekolah

Friday, 22 February 2013

Sempurnakah manusia?

Assalamualaikum dan salam satu malaysia,,,haaa kali ni nak story pasal budak bangang kat tempat aku belajar,,,,okey,,,,sebenarnya aku sendiri tak paham apa yang budak ni nak dalam hidup dia,,,,,aku mula naik hantu dengan budak ni time aku "kerja" under dia dulu (its all about organization),,,baik,,,just straight to the point la eaaa,,,,,pendek kata setiap kali dia minta tolong aku susah nak deny permintaan dia,,tapi bila aku perlukan pertolongan, then mintak dia tolong 10000000000 alasan dia kasi,,,so sejak dari tu aku dah mula hilang respect kat dia,,,,

benda yang buat aku bertambah bengang dengan dia, dalam satu post mortem program !@#$#@%$$@ dia salahkan aku sebab tak bantu dia handle aktiviti,,,sedangkan aku kena uruskan aktiviti lain,,,yang aku HERAN lagi dua orang bawah dia tu buat apa?? makan angin??

you all nak tau apa yang dia cakap dalam post mortem tu???? mmmm,,,dia cakap aku sengaja drag masa aktiviti yang aku handle tu sebab tak nak tolong dia handle aktiviti lain,,,,hoi mangkuk,,,,kalau kau asyik nak salahkan aku,,,kau handle laa semua aktiviti,,,senang! aku dah cuba yang terbaik dah,,,tapi kau tetap salahkan aku,,,,,dalam post mortem,,,budak tu, @$#%* dia and sorang lagi,,,tak habis2 hentam aku,,,,malam tu malam bersejarah buat aku,,,,! aku dah explain sejelas-jelas nya,,,tapi langsung tak ambil paham apa yang aku cakap,,,,

so,,masuk semester 5,,,aku dah tak nak ambil tahu apa-apa program sukan dah,,,cukup-cukup sudah,,,,aku bukan nak cakap aku ni baik,,,tapi semarah-marah aku,,,bila selisih aku tegur jugak,,,,be professional la kan,,,,mmmmm,,,,,yang buatkan aku terus benci,,time event sukan ni,,,and time tu ada pulak sukan domain aku,,,,,,pergghhhhh nak buat tak tau tak boleh laaa sebab dah sukan yang paling aku suka,,,so join laaa,,,lagipun budak tu datang jumpa aku sendiri and mintak nama,,,

tiba hari kejadian,,,,aku dapat panggilan dari kawan aku,,,dia cakap team aku main pukul 3,,sedangkan aku tak diinform apa-apa pun berkaitan jadual perlawanan,,,,,perggggghhhhhhh menyirap darah aku time tu,,,,apsal pihak pengurusan tak inform apa-apa pun,,,dapat tau je ada game,,,terus balik rumah ambik but bola,,,sesampai aku kat padang,,,kawan-kawan cakap,,,"game kita dah dibatalkan, kemenangan percuma kepada pihak lawan",,,,,pergggghhhhhh time tu bengang gilaaaa,,,,,

ada sorang kawan aku ni cakap tadi ada "budak" tu datang,,,,then kawan aku tanya "budak" tu,,,,,,,kenapa diorang tak inform melalui mesej,,,,tau budak tu cakap apa???? "budak" tu cakap dia dah mesej aku pasal game petang tu,,,,HAMPEH punya budak!!!!! telefon aku tak berbunyi langsung sebelum hari kejadian,,,,aku langsung tak dapat mesej,,,,,memang bangang la kan,,,,,then kawan-kawan aku nak tanya lagi,,,,,tapi terus dia BLAH camtu je,,,,BODOH!! kalau ada masalah terus terang la kat player aku masa tu,,,jangan sampai diorang buat andaian yang bukan-bukan!!

Benda ni jadi makin panas bila player aku tak dapat explaination dari pihak pengurusan,,,so balik rumah diorang on FB,,terus suarakan ketidak puasan hati dalam GROUP FB,,,,haaaa time tu,,,macam-macam la yang terkeluar,,,,tu laaa bangang sangat "budak" tu,,,,kalau dia explain awal2 kat padang tadi kan bagus,,,mungkin dah settle dah,,,,

isu ni jadi makin besar bila "budak" tu libatkan pihak atasan,,,,adehhhhhhhh bagi aku,,,kalau dia di pihak yang betul,,,kenapa harus panggil orang atas defend dia,,,,,,kawan-kawan aku tak nak panjangkan n besarkan hal ni,,so diorang yang mintak maaf kat "budak" tu,,,,,mmmmm,,,lepas mintak maaf tu ingat daa settle,,,,"budak" tu balik rumah then dia tambah plak komen pedas-pedas kat group,,,kawan-kawan aku nk cool je,,,biar laaa,,,apa dia nak buat-buat je laaaa,,,,

sejak tu aku memang dah tak boleh dah nak tengok muka "budak'' tu,,,,naik nyampah gilaaa,,,,,,bila selisih ibarat langit dengan bumi,,,,memang tak boleh kasi muka dah,,,,mmmmm,,,,,,sorry to say,,,aku dh try berbaik2 dengan dia,,,,apakan daya dia yang makin teruk makin nak jatuhkan aku pulak,,,memang bagus pun perangai mcm tu,,,,,puuuuiiiiih!

Semester Yang Menakutkan

Di Universitas Pendidikan Indonesia


Hi semua~~! abgshaz harap semuanya sihat di samping orang tersayang. sebut pasal semester mesti ada kaitan dengan study, btul?? yup,,! memang bab study abgshaz jauh bertiang-tiang kena tinggal. Pejam celik pejam celik dah semester 6. Dalam banyak-banyak semester, semester ni yang paling buat abgshaz risau. Mana tak risau nya semester ni ada projek akhir (ala-ala tesis) yang memang  kusutkan kepala abgshaz. Kali ni abgshaz rasa macam nak hadapi ombak besar tsunami je. Apa-apa pun jangan lupa pada Allah SWT, sebab segala yang berlaku dalam dunia ni dah tertulis dah.

Sunday, 30 December 2012

Empat Jenis Pemarah






Kenali empat jenis pemarah :

A) orang yang cepat marahnya.tapi lambat redanya.
B) orang yang lambat marahnya.dan lambat pula redanya.
C) orang yang cepat marahnya.cepat pula redanya.
D) orang yang lambat marahnya tapi cepat redanya.

Korang jenis yg mana? Sudah tahu?
YA, anda tahu mana yang lebih baik. PERBAIKI..! (^_^)

Assalamualaikum & salam sejahtera,,,haaaaa kali ni abgshaz nak kongsi dengan you all  tentang jenis-jenis marah yang ada dalam dunia ni,,,,ok firstly,,,kategori A,,,,ni jenis marah yang tak berapa ok,,,kenapa?? sebab orang yang macam ni tau nak marah je,,,dah la cepat marah lepas tu marah pulak lambat nak sejuk balik,,,,susah orang macam ni kita nak jadikan kawan,,,
Secondly,,,kategori B,,,,marah jenis ni pun tak ok sangat sebab orang yang macam ni lambat marahnya tapi bila dah marah lambat plak nak sejuk,,,mmmmm,,,
Yang seterusnya marah kategori C,,,haaaa marah ni pun tak ok jugak,,,kenapa?? sebab orang kategori C ni,,,senang nak marah orang lain tapi yang bagusnya cepat sejuk dan reda marahnya tu,,,bagus kan??? hehehehe
ok,,,kategori yang last sekali yang abgshaz nk story kat you all ialah kategori D,,,,haaa orang yang marahnya kategori ni,,,bagusss dan terbaikk,,,,sebab orang kategori D orang yang banyak sabar,,,mereka susah nak marah,,,lambat nak marah,,,bukan diorang tak nak marah tapi tahap kesabaran diorang tu tinggi,,,,hahaha then bila dah marah cepat pulak redanya,,,sangat bagus kan kalau kita jumpa orang yang macam ni,,,abgshaz nak sangat jumpa orang yang macam ni,,,,,

Saturday, 15 December 2012

Hujung Semester 5

tup,,,tup,,,,tupp,,,dah sampai ke penghujung semester,,,,mmmmmm semester ni alhamdulillah,,,xde la banyak sangat masalah yang dikatakan luar kawalan,,,,everything is in my control orang putih cakap,,,,mmmmm assigment macam biasa laa,,,,bertimbun-timbun macam gunung,,,tapi semua dah settle,,,so now, prepare untuk final exam pulak,,,,kalau ikutkan hati nak tido je sampai hari exam,,,,,hahahahah

Photoshop Skill

Monday, 10 September 2012

Hari Pertama Kuliah Semester 5

salam ingatan untuk semua pembaca,,,,wahhhh,,,pejam celik pejam celik dah semester 5,,,,,cepatnya masa berlalu kan,,,,,,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...